Повертаючись до питання, чому нації занепадають

18 Жовтня 2017 09:30

Ця книга, що стала бестселером «New York Times» та «Wall Street Journal», безперечно, не дає готових варіантів вирішення нагальних проблем щодо кожної країни конкретно. Вона вже не новинка на книжковому ринку. Проте ще корисна для тих українців, котрі думають й ухвалюють рішення.

nashformat.ua

У книзі «Чому нації занепадають» професор кафедри економіки Гарвардського університету Дарон Аджемоґлу та економіст і політолог Джеймс Робінсон досліджують питання, яке до них вивчали століттями: чому одні країни багаті, а інші – бідні. Автори переконані, що ані географічна, ні культурна, ні гіпотеза невігластва не пояснюють, до прикладу, добробут Англії та США чи разючі відмінності між Північною й Південною Кореями.

«Ми стверджуємо, що для розуміння світової нерівності потрібно розібратися, чому деякі нації організовані вельми неефективно й у соціально небажаний спосіб. Нації часом стають спроможними створити ефективні інститути й досягти процвітання, але, на жаль, це поодинокі випадки. Більшість економістів і політиків зосередилися на «правильній поведінці», тоді як насправді слід пояснити, чому в бідних націях «все пішло не так». Неправильні дії здебільшого пов’язані не з невіглаством чи культурою. Бідні країни бідують через вибір можновладців, який створює бідність. Вони діють неправильно не через помилки або незнання, а навмисне. Щоб зрозуміти це, потрібно вийти за межі економіки й експертного знання щодо того, «як найкраще зробити», і заміть цього досліджувати, як реально приймаються рішення, хто їх ухвалює й чому ці люди вирішують робити саме те, що роблять. Це й є дослідження політичної боротьби й політичних процесів. Традиційно економіка ігнорувала політику, але визначення політичних аспектів є головним для розуміння світової нерівності. Економіст Абба Лернер зазначав у 1970-х: «Економіка отримала титул королеви суспільствознавства,обираючи вирішені політичні проблеми як свою галузь».

Досягнення процвітання залежить від вирішення певних основних політичних проблем. Саме через впевненість економічної науки в тому, що політичні проблеми розв’язані, вона не змогла переконливо пояснити світову нерівність. Тлумачення світової нерівності безумовно потребує економічної науки, щоб визначити, як різні типи публічних політик і соціальних структур впливають на економічні стимули й поведінку. Але це потребує також і вивчення політики», – пишуть автори видання.

Дарон Аджемоґлу, Джеймс Робінсон. Чому нації занепадають. – К.: Наш Формат, 2016. – 440 с.