Цьогорічний лауреат Букерівської премії – Джордж Сондерс

23 Жовтня 2017 10:58

reuters.com

Джордж Сондерс, американський прозаїк, отримав Букерівську премію 2017 року за роман «Лінкольн у бардо». Він – другий поспіль американський письменник, який виграв Букера.

Фабулу роману базовано на реальній події – захороненні Авраамом Лінкольном свого сина в 1862 році. Бардо – це поняття тибетського буддизму, що означає проміжний, лімінальний стан між смертю і переродженням. Роман Сондерса зосереджується на такому проміжному стані, в якому перебуває син Лінкольна, який не бажає прийняти смерть і відчайдушно чекає на повернення батька.

Роман Сондерса написаний майже повністю у формі діалогу. Він містить ряд історичний текстів, біографій, листів – деякі справжні, деякі – написані самим Сондерсом.

themanbookerprize.com

Під час отримання нагороди 58-річний американський письменник із Техасу наголосив на важливості культури. Він поставив питання: «Як ми реагуємо на страх – виключенням, негативними уявленнями і насильством? Чи ж натомість – робимо стародавній стрибок віри і намагаємося відповісти любов’ю – з вірою, що те, що здається інакшим, насправді є нами, але в інший час. <…> У США багато розмов про те, що варто захищати культуру. Сьогоднішній вечір нагородження премією – це і є культура: інтернаціональна, співчутлива, активістська. Це простір віри в слово, красу й руйнування стереотипів, як і намагання зрозуміти погляди іншої людини, навіть якщо це складно».

Джордж Сондерс – автор шести збірок оповідань, величезного журналістського доробку. Почав писати досить пізно, перед тим працюючи геофізиком. Перша збірка «CivilWarLand in Bad Decline» опублікована 1996 року. Отримав низку літературних нагород, починаючи з 2006 року.

 

Джерело: litakcent.com