9 листопада вшановуємо пам’ять Нестора-літописця

9 Листопада 2017 11:00

9 листопада в Україні відзначають День української писемності та мови. Сьогодні стартує Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика, а на Українському радіо традиційно відбувається радіодиктант національної єдності.

klubok.blogspot.com

День української писемності та мови відзначається щороку на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської абетки Кирила та Мефодія. Дослідники вважають, що саме від Нестора-літописця починається писемна українська мова. Найвідоміший його твір – «Повість минулих літ» (1113 р.).

Першою українською книжкою, виданою в Одесі, була казка «Маруся» літературного походження, що з’явилась у книгарнях 1834 року. Упродовж найближчих п’ятдесяти літ у міських друкарнях вийшли у світ двадцять українських книжок.

Із дозволу одеського міського голови Павла Зеленого восени 1905 року в центрі міста відбувся перший у підросійській Україні велелюдний мітинг, учасники якого зажадали повернути нащадкам запорожців право користуватися українською мовою. Міський голова також завжди виступав поборником української школи. За головування П.Зеленого в міській думі було також ухвалено рішення про асигнування 500 рублів на спорудження пам’ятника Кобзареві.

Джерело: izvestiya.odessa.ua