Із Днем української писемності та мови!

9 Листопада 2017 09:36

radiosvoboda.org

9 листопада відзначаємо День української писемності та мови. Історія засвідчує, що її утвердження було нелегким, як і становлення нашої держави. Сьогодення ж показує, що мовне питання й досі актуальне, й 10 стаття Конституції не гарантує його чіткого врегулювання. 26 років хистка законодавча база дає підґрунтя для коливань суспільної свідомості: чи не тому дотепер не приділяється належної уваги так званому білінгвізму, і побутує нав’язаний стереотип, що немає значення, якою мовою розмовляє людина, коли вона – патріот батьківщини?

Ми наголошуємо: всебічна підтримка державності мови – чільний обов’язок кожного громадянина України. Для нас важливо, щоб громадські й політичні діячі говорили українською, щоб культурні інституції й медійний простір визначилися нарешті зі своєю мовною приналежністю.

Варто зазначити, що в нинішніх реаліях білінгвізм/диглосія може мати руйнівні для нації наслідки, а надмір новомодних англіцизмів захаращує питомо рідну лексику. Суржиковість же нівелює мовні канони й загалом призводить до вульгаризації мислення. Тому пильнуймо форму й зміст мовного обширу, мислімо й говорімо українською, поповнюймо словниковий запас і не забуваймо про елементарну грамотність.

Зі святом, рідна країно! І нехай цей день буде не єдиним, коли ми приділяємо таку увагу рідній українській мові.

ridna.in.ua

Микола Коновський,

голова Одеської обласної партійної організації політичної партії «Громадський рух Миколи Томенка «Рідна країна»