Як оздоровити своє онлайн-життя

19 Листопада 2017 12:59

Додатки, пошукові системи та соціальні мережі у вашому смартфоні знають про вас більше, ніж найближчі друзі. 

Коли я вперше почула про Data Detox (сайт англійською мовою), мені здалося, що це – поради, як проводити менше часу в інтернеті.

Але для людини, чия робота вимагає постійної присутності онлайн, це дорівнювало професійному самогубству.

Уважніше знайомство з інструкцією, однак, показало, що насправді метою цієї восьмиденної програми є більш усвідомлене та збалансоване життя онлайн.

Програму розробили некомерційні групи Mozilla і Tactical Technology Collective спеціально для лондонського проекту The Glass Room “Скляна кімната”.

Виставка, яка схожа на звичайний магазин цифрової техніки, демонструє відвідувачам, що відбувається з їхніми персональними даними в глибинах інтернету.

Змінити вашу багаторічну історію онлайн, на жаль, ви вже не зможете. Проте навчитись робити більш свідомий вибір у майбутньому – так.

“Вам знадобиться менше півгодини щодня протягом восьми днів, щоби зменшити обсяги зайвої персональної інформації в інтернеті та виробити корисні звички у своєму віртуальному житті”, – пояснюють куратори виставки The Glass Room.

Заінтригована, я вирішила спробувати.

ДЕНЬ 1: УСЯ ПРАВДА

Мета першого кроку – добряче налякати вас, адже ви раптом усвідомлюєте, скільки вашої персональної інформації зберігається в пошукових системах.

То й що? Я працюю журналісткою в онлайн-виданні, я – міленіал, і тому в інтернеті я можу знайти чимало інформації про себе. Мене це особливо не турбує.

Заґуґлите своє ім’я, і ви побачите, що можуть дізнатися про вас в інтернеті незнайомці – які зображення та посилання вони побачать.

Мої результати мене цілком задовольнили, аж поки я не почала експериментувати з альтернативними пошуковими системами.

DuckDuckGo – це некомерційний сайт, який, на відміну від Google, не цікавиться історією вашого пошуку та персоналізованими результатами.

Отже, коли ви користуєтесь цією пошуковою системою, ви залишаєте менше своїх персональних даних.

Однак цей ресурс автоматично завершує ваші запити за інформацією з інших джерел, зокрема, Yahoo, Bing та Yandex.

Так, якщо Google намагався завершити мій запит “Sophia Smith Galer BBC”, то DuckDuckGo пропонував “Sophia Smith Galer liberal” (“Софія Сміт Ґейлер лібералка”).

Я могла би годинами ламати голову над тим, хто і чому міг зробити такий запит. Чи це мої колеги, чи це через зміст моїх статей – одного разу мій допис на Reddit викликав купу обурених коментарів. Хто знає?

Однак це свідчить про те, що пошукові запити інших людей можуть визначати моє віртуальне “я”, і така інформація не може не турбувати.

ДЕНЬ 2: ВСІ ЯЙЦЯ В ОДНОМУ КОШИКУ

Data Detox

“Ваш найкращий друг – це Google?” – запитує мене зненацька Data Detox. Ну, я, звісно, проводжу багато часу в інтернеті…

Утім, виявляється, що Google – таки дійсно найближчий мій приятель. Detox запитує, якою інформацією я ділюся з найбільшим у світі пошуковим сервером, а потім пропонує замислитися, чи поділилася би я нею зі своїм найкращим другом.

Я регулярно користуюся сервісами Chrome, Docs, Gmail, YouTube, Google перекладачем та мапами.

А це означає – зробіть глибокий вдих, – що я розповідаю Google про своє місцезнаходження, пристрої, якими я користуюся, мої інтереси, як особисті, так і професійні, зміст моїх електронних листів, а також про свій банк, лікарів та постачальника телефонних послуг.

Крім того, Google знає, які слова і якою мовою мені потрібно перекласти, чого я вчуся та що мене цікавить. Він знає усі мої таємні бажання, музичні смаки, подорожі та місця, в яких я буваю.

Моя найкраща подруга не знає стільки про мене.

А якщо ви користуєтеся системою Android, ваші голосові запити також реєструються. Отже, й звучання вашого голосу Google теж знає.

А от чи знаєте ви, як видалити інформацію, яку зберігає Google? Detox навчить вас, як це зробити.

ДЕНЬ 3: А ЩО ПРО ВАС ЗНАЄ FACEBOOK?

Цей день приніс цікаве відкриття – я більше не публікую на Facebook стільки інформації, як раніше.

Минулого року соціальну мережу стривожив той факт, що користувачі почали менше ділитися особистою інформацією.

І це дійсно так. Якщо в 12 років, як і багато моїх друзів, я ретельно звітувала про все, що відбувалося в моєму житті, на своїй стіні у Facebook, то тепер фотографії з п’ятничного вечора чи сьогоднішнього сніданку я публікую в Instagram, а новини, статті та свої спостереження – в Twitter.

Якщо у вашому профілі у Facebook залишилося величезне цифрове кладовище ніякових дитячих постів та фотографій, настав час прибрати деякі теги або попросити друзів дещо видалити зі стрічки.

ДЕНЬ 4: ПОШУК ТА ПЕРЕГЛЯД САЙТІВ

Щоразу, коли ви ставите “лайк” у Facebook чи Twitter, ви дозволяєте стороннім компаніям відстежувати сторінки, які ви відвідуєте, контент, на який ви схильні “клікнути”, та свою IP-адресу.

Окрім цих поверхневих трекерів, існує ще безліч невидимих, які моніторять вашу поведінку в інтернеті. Якщо якась компанія веде стеження на багатьох веб-сайтах, вона має чудову уявлення про ваші онлайн-звички.

Ваші стандартні налаштування конфіденційності не є достатньо приватними. Тому Detox рекомендує змінити їх.

Щоби історія ваших пошуків не зберігалась у браузері, відкривайте сторінки в режимі приватного (Safari) або анонімного (Chrome) перегляду.

Можна також завантажити програми та розширення, які не дозволяють невидимим трекерам шпигувати за вами. Якщо url-адреса сайту починається з “https”, а не “http”, це є додатковою гарантією того, що ваша комунікація буде захищена шифром.

Detox, однак, попереджає: приватний чи анонімний перегляд сайтів не дозволяє відстежувати лише деяку інформацію, але, звичайно, не робить вашу присутність в інтернеті цілком анонімною!

5 ДЕНЬ: ГЕОЛОКАЦІЯ

Data Detox

“Ваш смартфон із самого початку налаштований на те, щоби повідомляти про свою присутність на кожному доступному каналі: “Я тут! Ось я! Це – яяяяя! і намагатися підключитися до кожного сигналу”, – розповідає Data Detox.

Наші телефони постійно стежать за мережами Wi-Fi і Bluetooth. Якщо ви дали своєму пристрою персональне ім’я, як-от John’s Phone, то уявіть, скільком людям ви вже повідомили, як вас звати.

Іншою проблемою є дані про ваше місцезнаходження.

Отже, варто не лише вимикати Wi-Fi та Bluetooth, коли ви їх не потребуєте, але й зменшити число геолокацій, які ви безкоштовно та іноді несвідомо передаєте системам збору даних.

Кожен, хто має доступ до такої інформації, може легко дізнатися, де ви живете та працюєте, де ви проводите свій вільний і взагалі, який спосіб життя ви ведете.

Уявіть можливі наслідки цього. По-перше, кожна мережа Wi-Fi, до якої ви підключаєтеся, переглядає список інших мереж, до яких ви підключалися в минулому, а назви багатьох з них досить легко ідентифікувати.

Теоретично, ваш теперішній роботодавець може побачити, що ви також приходили на співбесіду до його конкурентів. Або особа, з якою ви зустрічаєтесь, може переглянути Wi-Fi мережі ваших попередніх коханців? А як щодо вашого чоловіка чи дружини?

ДЕНЬ 6: ГЕНЕРАЛЬНЕ ПРИБИРАННЯ

Data Detox

Величезний внесок у поширення персональної інформації роблять мобільні додатки на вашому смартфоні. Якщо їх у вас понад 40, ви роздаєте чимало особистої інформації системам збору даних.

І отже, перший серйозний крок до збалансованої онлайн-дієти – це видалити додатки, якими ви більше не користуєтеся.

Але як бути з тими, без яких ви просто не можете жити? Для мене це, приміром, соціальні мережі. Налаштуйте в них більш жорсткі параметри конфіденційності.

Можна також подумати про альтернативні програми, які пропонують такі само сервіси, але, можливо, не заробляють гроші на ваших даних.

Як приклад Detox згадує Skype. Існують інші програми (Jitsi Meet або Signal), які дозволяють вам спілкуватися подібним чином, але ваші чати при цьому залишаються некомерційними, безкоштовними та відкритими.

7 ДЕНЬ: ХТО ВИ ОНЛАЙН?

Facebook та Google створюють ваш профайл з точки зору того, як ви можете зацікавити рекламодавців. Переглянути його можна, зазирнувши в налаштування реклами.

Я з’ясувала, що Google знає, скільки мені років, і це, здається, все. Facebook також не знає мене так добре, як я припускала.

Чомусь він вважає, що я працюю в охороні здоров’я та медичних послугах, цікавлюсь автоперегонами та іграми-стрілялками.

Проте він володіє правильною інформацією щодо пристроїв, якими я користуюся, а також справедливо визначає мене як людину, яка швидко сприймає технологічні новинки та є активним покупцем.

Ця інформація допомагає Facebook зрозуміти, що вам рекламувати. Отже, коли повідомляєте стрічку про важливі зміни в своєму житті – нову роботу, нового партнера або появу дитини – ви також розповідаєте соціальній мережі, що ваші купівельні звички можуть змінитися.

Втім, у цьому збору даних є й дещо більш тривожне. Наприклад, психологічна оцінка профілю використовує ваш персональні дані, щоби визначити, як ви проголосуєте на виборах або як ви ставитеся до певних груп суспільства.

Facebook, приміром, дозволяє рекламодавцям визначати антисемітські настрої або виключати користувачів за ознакою раси.

2016 року одна автомобільна страхова компанія розробила додаток, який міг спрогнозувати стиль керування автом за кількістю знаків оклику в дописах користувачів.

Тож, можливо, не варто надто квапитись, коли наступного разу перед вами спливе кнопка “Погоджуюсь”.

8 ДЕНЬ: НОВЕ “Я”

Data Detox

Щоби знову не обрости зайвою інформацією онлайн та контролювати, що ви поширюєте, Detox радить встановити собі цілі на тиждень та місяць.

Увімкніть нагадування для регулярної зміни паролів, очищення історії переглядів у браузері та об’єктивної оцінки своєї поведінки в соцмережах.

Detox також пропонує список альтернативних мобільних додатків і радить розподілити своє цифрове життя по різних е-поштах.

Спробуйте програму Data Detox самі.

“До цього процесу треба також залучити своїх друзів та родичів, – радить програма. – Адже вони – важлива частина вашого цифрового життя. Їхня поведінка онлайн неминуче позначається й на вашому віртуальному “я”.

“Щоразу, коли вони позначають або згадують вас у дописі та завантажують якусь інформацію про вас, вони збільшують обсяг ваших персональних даних в інтернеті. А це може звести нанівець вашу власну сумлінну поведінку”.

Джерело: bbc.com