В Україні зникають малі річки

26 Листопада 2017 10:18

За роки незалежності з мапи України зникли більше десяти тисяч малих річок – таку статистику наводить громадська організація “Асоціація рибалок України”.

bbc.com

“Ставлення до водних ресурсів країни вкрай незадовільне. Останні двадцять років фактично не проводяться меліоративні роботи із розчищення замулених витоків річок, в результаті річки міліють, пересихають. Проблему посилює те, що останні роки спостерігається сильне маловоддя – річки наповнюються тільки на 70% від норми”, – ідеться у повідомленні. Багато річок, додають там, перегородили дамбами, і вони втратили природну течію.

bbc.com

В організації також стверджують, що часто береги водойм забудовують, порушуючи закони. “Там, де раніше були заплавні луки, природні нерестовища риби, мальовничі протоки, сьогодні приватні домоволодіння. Заганяючи береги річок в бетон, цим їх позбавляють можливості самоочистить свої води”, – кажуть рибалки.

Окрім того, наголошують вони, це порушує право людей на безперешкодний доступ до водойм: “Від Києва до міста Українка фактично простій людині неможливо підійти до води – всюди приватні паркани”.

До того ж, наголошує керівник організації Олександр Чистяков, вода у річках сильно забруднена. За його словами, минулого року в українські водойми скинули більше 2 мільярдів кубометрів стоків, а офіційно через очисні споруди пройшли лише дві третини з них. “Усі роки незалежності до наших водойм ставляться суто споживацьки, а часом і злочинно”, – каже пан Чистяков.

В організації наголосили, що загалом в Україні 73 тисячі річок, 40 тисяч озер, 1100 водосховищ, 400 тисяч ставків, однак більшість із них через забруднення непридатні для забору питної води.

Джерело: bbc.com