Про складові успіху Західної цивілізації

23 Січня 2018 11:54

nashformat.ua

У своєму дослідженні Ніл Ферґюсон – видатний британський історик, журналіст, професор Гарварду, старший науковий співробітник Оксфорду й Стенфорду – ставить за мету показати, що саме допомогло Західній цивілізації неймовірно розширити свої багатства, вплив та владу.

Аналізуючи історію становлення Заходу і Сходу, світові взаємостосунки, автор наголошує на важливості таких чинників, як конкуренція, наука, медицина, масове споживання, власність та етика праці.

«…Від Решти світу, рушіїв світової могутності, Захід відрізняли шість самобутніх сукупностей інституцій та пов’язаних із ними ідей та моделей поведінки…

  1. Конкуренція – децентралізація як політичного, так і економічного життя, яка створила стартовий майданчик і для національних держав, і для капіталізму.
  2. Наука – спосіб навчання, розуміння й, зрештою, зміни природного світу, який дав Заходу (з-поміж іншого) вирішальну воєнну перевагу над Рештою світу.
  3. Власність – верховенство права як засобу захисту приватних власників і мирного розв’язання суперечок між ними, що сформувало основу для найтривкішої форми представницького врядування.
  4. Медицина – галузь науки, що дає змогу значно покращити здоров’я і тривалість життя, започаткована в західних суспільствах та їхніх колоніях.
  5. Споживання – спосіб матеріального існування, в якому виробництво та придбання одягу, а також інших споживчих товарів відіграють центральну економічну роль, і без якого промислова революція не була би успішною.
  6. Праця – моральний кістяк і спосіб діяльності, який походить (з-поміж інших джерел) від протестантського християнства, що забезпечує єдність для динамічного та потенційно мінливого суспільства, створеного застосунками 1-5».

Розмірковуючи, до чого може призвести «запозичення» західних норм іншими країнами і чи довго Захід триматиме лідерські позиції у світі, Ферґюсон закінчує книгу тезою про те, що для Заходу найбільша загроза – не Китай, а сам Захід: виплекана власним невіглаством боязливість, дурисвітство, породжене нерозумінням історичної спадщини.

Ніл Ферґюсон. Цивілізація. Як Захід став успішним. – К.: Наш формат, 2017. – 488 с.: іл.