Блог професора Пономарева: говорімо правильно

26 Жовтня 2017 15:00

Доктор філологічних наук, професор Олександр Пономарів відповідає на запитання читачів.

bbc.com

Як правильно наголошувати слово Facebook?

Наголошувати потрібно на першому складі: Фéйсбук. Так кажуть англійці, і нам немає підстав застосовувати якусь иншу форму.

Як читати українською назву сайту YouTube?

Українською мовою – Ютюб.

Чому в давальному відмінку на запитання кому, чому потрібно вживати таку дивну форму як Тарасові Шевченкові, замість простого та логічного Тарасу Шевченку? Як і чому з’явилося таке правило?

Закінчення іменників чоловічого роду в давальному відмінку однини -ові, -еві, -єві – питомо українські і з’явилися разом із появою на світ української мови.

Такі закінчення є в польській і чеській мовах, але їх немає в мові російській.

Для носіїв справжньої української мови цілком природно казати: допоможи батькові, напиши листа братові, подякуй товаришеві, зраділи дощеві тощо.

Часом такі закінчення застосовують навіть до іменників середнього роду: “Сподіваюсь від моря дуже багато, спасибі йому та південному сонцеві” (Леся Українка).

Якими з варіянтів і коли варто послуговуватися: україномовний і українськомовнийіспаномовний та іспанськомовний? У яких випадках доречно вживати французькомовний і франкомовнийанглійськомовний і англомовний?

Щодо слов’янських мов – потрібно вживати українськомовний, білоруськомовний, польськомовний, російськомовний. Не кажемо ж ми поломовний, чехомовний.

Щодо инших мов – уживаніші варіянти франкомовний, англомовний.

Але німецькомовний та іспанськомовний.

Джерело: bbc.com