Як довго Україна буде серед “замінованих” країн світу?

27 Жовтня 2017 10:07

В ООН заявляють, що Україна внаслідок бойових дій на Донбасі швидко наближається до країн світу, найбільш “забруднених” мінами.

bbc.com

Помічник Генерального секретаря ООН із гуманітарних питань Урсула Мюллер заявила, що неподолання цієї проблеми зупинить відновлення Донбасу “на багато років вперед”.

Досі вважалося, що найбільша кількість мін – в Афганістані, а також Камбоджі, Лаосі, Анголі й Боснії та Герцеговині.

Експерти в Україні вважають, що на розмінування територій у Луганській та Донецькій областях треба щонайменше 10-15 років. Спрогнозувати точні строки неможливо, оскільки зараз фахівці, у тому числі іноземні, працюють лише на контрольованій Києвом території Донбасу. Фахівцям не можуть забезпечити режим тиші безпосередньо біля лінії розмежування, а ситуацію у так званих “ДНР” і “ЛНР” ніхто навіть не вивчав. Окрім того, існує багато перешкод для того, аби до розмінування, яке потребує значних коштів, повноцінно долучилися міжнародні організації.

За попередніми підрахунками спеціалістів, територія, яку слід очистити від мін, становить близько 700 000 гектарів.

У квітні цього року начальник координаційної групи з протимінної діяльності штабу АТО Сергій Зубаревський заявляв, що сапери вилучили і знешкодили майже 150 тисяч вибухонебезпечних предметів і очистили 3 тис. гектарів території. Тобто йдеться про менше ніж піввідсотка від потенційно небезпечної площі.

Наприкінці вересня керівник спостережної місії ОБСЄ Александр Хуг наголосив, що більшість цивільних, що загинули на Донбасі, стали жертвами детонації мін та боєприпасів.

Серед загиблих від мін дітей переважають хлопчики віком від 9 до 15 років, каже він.

Джерело: bbc.com