Вперше за 18 років МОЗ змінив норми харчування українців

13 Грудня 2017 09:14

Указ Міністерства охорони здоров’я, згідно з яким дітям зменшили кількість калорій, а дорослим збільшили кількість білків і зменшили кількість вуглеводів, вступив у силу. Норми харчування змінили вперше за 18 років.

kurs.if.ua

Калорійність харчування дітям і підліткам знизили на добу в середньому на 15%. Дітям радять їсти менше солодкого (швидких вуглеводів). Підліткам МОЗ радить вживати більше білків (м’яса) і менше жирів (особливо сала та масла), а також менше вуглеводів – це каші, хліб, солодощі.

Дорослим рекомендують знизити на 50 г вживання вуглеводів на добу. Тоді як вживання білків збільшити на 12 г, а жирів – на 15 г, повідомляє Держпродспоживслужба.

Рекомендації надані в залежності від групи фізичної активності. Крім того, вони різні для вікових груп (18-29, 30-39, 40-59, 60-74, 75 і старше).

У МОЗ кажуть, що нові норми харчування більш збалансовані та корисні для здоров’я.

У свою чергу думки дієтологів щодо цього питання розділилися. Одні фахівці вважають, що старі дитячі норми відповідали рекомендаціям ВООЗ. А інші вважають, що сучасні діти менш активні, тому калорійність урізана обґрунтовано.

Джерело: fakty.ictv.ua