Де зберігати книги з Ізмаїльського архіву?

4 Листопада 2017 12:01

Виконком Ізмаїльської міськради ухвалив рішення про передачу ряду документів до Державного архіву Одеської області. Підставою послужило відповідне розпорядження голови обладміністрації Максима Степанова.

trassae95.com

Йдеться про 25 метричних книг про народження, шлюб і смерть за 1913-1914 роки, які зберігалися в Ізмаїльському архіві.

Управління юстиції раніше направило лист, в якому вказувало, що згідно із законодавством після закінчення терміну зберігання (75 років) такі документи повинні передаватися в обласний архів.

Крім того, передати належить церковні фонди, що містять метричні книги і науково-довідковий апарат до них (описи, справи фондів і картотека фондів), а також фонди примарій, що зберігають актові записи цивільного стану.

Таким чином, жителям Ізмаїла й району тепер для отримання довідок треба буде їхати в Одесу. Ба більше, якщо в Ізмаїлі пошуком даних родоводу займалися працівники архіву, то в Одесі така послуга відсутня. Клієнт змушений буде наймати дослідника або самостійно вивчати тисячі сторінок у пошуках необхідної інформації.

У зв’язку із запланованою передачею документів в область виникає ряд питань. Головне з них – де будуть зберігатися метричні книги, адже, як відомо, в обласному архіві є проблеми зі зберіганням власних матеріалів.

“Протягом останніх 30 років наш архів зовсім не поповнюється. Необхідно прийняти велику кількість документів із Бессарабії. І тільки з Ізмаїла – більше 2 тис. церковних книг. Якщо ми це зробимо, то в нас узагалі не залишиться місця”, – заявила виконуюча обов’язки директора Державного архіву Одеської області Лілія Білоусова.

Крім іншого, передати в Одесу належить церковні книги першої половини ХІХ століття, які самі по собі вже – історична цінність.

trassae95.com

З огляду на вік деяких документів Ізмаїльського архіву (близько 200 років), їм потрібні спеціальні умови доставки та зберігання.

Книги й без того перебувають не в дуже хорошому стані й потребують реставрації, якою поступово займаються працівники Ізмаїльського архіву. Реставрація однієї книги – дуже копітка робота, що може зайняти близько року (товщина палітурки – більше 30 см).

Працівники Ізмаїльського архіву переймаються долею старовинних метричних книг і просять чиновників знайти компромісне рішення в даному питанні.

Джерело: trassae95.com