Рецепт приготування мініатюрних налисників із сиром пропонує відомий ресторатор та знавець одеської кухні Савелій Лібкін.
Думається, що налисники в їх сучасній інтерпретації прийшли в одеську кухню з польської. І якщо в ресторанах Росії млинці подають на французький манер як «антреме», то ми, як і наші польські сусіди, їмо їх обов’язково гарячими і як самостійну страву. А чи буде вона десертом або повноцінною закускою – залежить від начинки. Незмінною залишається лише принципова позиція одеситів щодо розміру млинчиків. Розумію, що може виникнути питання: «Навіщо стільки складнощів?» Пропоную один раз витратити час, приготувати за рецептом і спробувати. Сподіваюся, що результат стане переконливою відповіддю.
Починаємо з тіста для млинців. Розтираємо яйця, борошно, сметану і цукор до тих пір, поки цукор не розчиниться.
Додаємо молоко. В результаті у нас повинно вийти рідке однорідне тісто без грудок.
Додаємо в нього олію і залишаємо при кімнатній температурі на 30-40 хвилин.
А поки настоюється тісто, можна зайнятися приготуванням сирної начинки.
Протираємо жирний сир через сито.
Розтираємо його з цукром, насінням із половини ванільного стручка і яйцем в однорідну гладку масу.
Додаємо промиті, очищені й попередньо запарені на 10 хвилин родзинки.
Все ще раз перемішуємо і приступаємо до млинців. Для того, щоб вони вийшли правильного розміру, беремо найменшу млинцеву сковорідку, сантиметрів 10 у діаметрі.
Оскільки до складу тіста входить рослинна олія, пекти млинці будемо на сухій сковороді, змастивши її тільки перед випічкою першого млинця. Готові млинці розрізаємо на 4 частини кожен.
Викладаємо на отримані міні-млинці по чайній ложці, більше у вас все одно не поміститься, сирної начинки.
Дно керамічної форми вистилаємо «порожнім» млинчиком. Змащуємо його розтопленим вершковим маслом.
Щільним шаром укладаємо млинці з сиром, постійно змащуючи їх розтопленим маслом, щоб вони не злиплися і просочилися.
Зверху поливаємо топленим вершковим маслом і закриваємо форму кришкою.
Ставимо в розігріту до 130 ° С духовку і витримуємо 50 хвилин, щоб млинці добре протушкувати, але не засмажити.
Фактично, час випічки залежить від розміру форми. Подаємо з цукровою пудрою і кислуватою сметаною.
І пам’ятайте: можна взяти сковороду й більше, тоді вийдуть не одеські млинчики, завбільшки з фалангу дамського пальця, а російські млинці. Не хочу їх образити, просто це – зовсім інша страва, що не має стосунку до моєї одеської кухні.